Dünyanın Suyunu Kurtarıyoruz
Yeraltı Hidrant Hattı Su Kaçağı Tespitleri

Yeraltı Hidrant Hattı Su Kaçağı Tespitleri

Yangın mücadele sisteminin en önemli parçalarından biri olan yeraltı hidrant sistemi, yangınla mücadelede en temel söndürücü olan suyu alanın her tarafına ileten şebekedir. Yangın tehlikesi anında, yangın mahallinin dış yüzeyini soğutmak, yangının çevreye taşmasını önlemek ve yangın mahalline gelen itfaiye gruplarına su takviyesi yapması ana görevleridir. Paylaşımımızda yeraltı yangın hidrantlarının genel tarihçesinin dışında, yangın hatlarındaki su kaçaklarından, yangın borularındaki su kaçağının sebeplerinden ve bu kaçakların tespit yöntemlerinden bahsetmeye çalışacağız.




Yeraltı Hidrant Sisteminin Tarihçesi ve Su Kaçağı

Dünya tarihi incelendiğinde hidrant bulundurma geleneğinin insanlık tarihi ile paralel olduğu görülmektedir. İlk hidrantlar çok büyük toprak ya da metal döküm kazanlar idi. Bu hidrantların devamlı dolu kalabilmesi için, içinin orta kısmı oyulan ağaç borular kullanmışlardır. Fakat o dönemde henüz hidrolik model hesabı bulunmadığı için çoğu zaman yetersiz kalıyordu ve su sızıntılarından dolayı su kaybı oldukça fazlaydı. Modern yeraltı hidrant şebekelerinin oluşumu Amerikan koloni döneminde başlamıştır. 1800’lü yılların sonunda tüm ülke de yeraltı hidrant şebekeleri oluşturulmaya başlanmıştır. Günümüzde yeraltı hidrant sistemleri daha modern ve daha teknolojik olarak hidrolik modele göre oluşturulmakta ve yangın hidrant hattında su kaçağına daha çok dikkat edilmektedir.

Yeraltı Hidrant Sisteminin Bileşenleri

Yeraltı hidrant sistemlerinin yapısının nasıl olacağı bir yönetmelik ile belirlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre;

-       Madde 95, 1) Yeraltı hidrant sisteminin minimum debisinin en az 1900 litre/dakika olması gerekir. Debi, binanın tehlike sınıfına göre artabilir. Hidrant çıkışında 700 kPa basınç olması gereklidir. 2) Hidrantlar arası mesafe çok riskli bölgelerde 50 m, riskli bölgelerde 100 m, orta riskli bölgelerde 125 m ve az riskli bölgelerde 150 m alınır. 3) Normal şartlarda hidrantlar, sistemin kurulduğu binalardan ortalama 5 ilâ 15 m kadar uzağa yerleştirilir. 4) Yeraltı hidrant sisteminde boru ağında ring sistemi mevcut değil ise, kullanılabilecek en düşük borunun çapının 100 mm olması ve kullanılacak boru çapının hidrolik model hesabına göre belirlenmesi gerekir.

-       Madde 94, 1) Yüksek binalar ile kat alanı 1000 m2’den fazla olan alışveriş merkezlerinde, otoparklarda ve benzeri yerlerde ıslak veya kuru sabit boru sistemi üzerinde, itfaiye personelinin ve eğitilmiş personelin kullanımına imkan sağlayan bağlantı ağızları bırakılması ve bu bağlantı ağızlarının yangından korunmuş mekanlarda olması şarttır. Bir boyutu 60 m’yi geçen katlarda yangın dolabı ve itfaiye su alma ağzının bulundurulması gerekir. 2) Herhangi bir noktadan su alma ağzına olan mesafe 60 m’den fazla olamaz.

-       Madde 97, 1) Yüksek binalarda veya bina oturma alanı 1000 m2’den büyük binalarda veya cephe genişliği 75 m’yi aşan binalarda, itfaiyenin sisteme dışarıdan su basabilmesi için, sulu yangın söndürme sistemlerine en az 100 mm çapında itfaiye su verme bağlantısı bulundurulması şarttır.

Yeraltı hidrant sistemleri aşağıdaki bileşenleri içerir;

-       Su Temini ve Depolama

-       Boru ve Vanalar

-       İtfaiye Güçlendirici

-       Yükseltici(Jokey) Pompa

-       Hidrant, Hidrant Valfi veya İniş Valfi ve Bağlantısı

Su Temini ve Depolama

 Bir yeraltı hidrant sistemi için bir su kaynağı güvenilir bir su kaynağından elde edilmelidir(sokak şebeke, tank veya baraj gibi statik su temini.) Su depolamasında ayrıca buharlaşma, su sızıntısı, periyodik testler vb. su kaçağından dolayı otomatik ikmal (telafi suyu) için bir tesis bulunmalıdır.

Boru ve Vanalar

Suyu başlangıç ​​noktasından (besleme) varış noktasına (hidrant vanası) yönlendirmek için, tanımlanmış boyutlarda bir dizi birbirine bağlı boru gerekir. Boru bağlantılarında su kaçağı olmamasına dikkat edilmelidir.  Kontrol vanaları, doğrudan su akışını kontrol etmek için boru tesisatı ile birlikte kullanılır. Boru ve vana çapları hidrolik model hesabına göre belirlenmelidir. Ayrıca su sızıntısına izin vermeyecek malzeme kullanılmalıdır.

 İtfaiye Güçlendirici

Yeraltı hidrant sistemi acil bir durumda bir yangın musluğu sistemine ilave su sağlamak için itfaiye için bir bağlantı noktası sağlar. İtfaiye güçlendirici konumu, kolayca erişilebilir olmasını sağlamak ve itfaiyecilere koruma sağlamak için hidrolik model hesabı ile seçilmelidir. 

Yükseltici(Jokey) Pompa

Hidrolik model analizinin, su kaynağının bina gereksinimleri için yetersiz olduğunu belirlediği bazı durumlarda, bir veya daha fazla hidrofor pompası seti gerekebilir. Bir pompa seti, elektrikli veya sıkıştırma ateşlemeli (dizel) motordan oluşabilir.

Hidrant

Bir yeraltı hidrant sisteminin uç noktası, bir bina boyunca stratejik olarak bulunan Hidrattır (Hidrant Valfi veya İniş Valfi olarak da bilinir). Her yangın hidrantına kolayca erişilebilir ve yeterli açıklığa sahip olmasına dikkat edilmelidir. Kullanılacak hidrantın çapı hidrolik model hesabına göre belirlenmeli ve seçilen hidrant su kaçağına karşı test edilmelidir. Hidrantın su sızıntısına karşı bakımları düzenli periyotlarla yapılmalıdır. 

 YANGIN HİDRANT HATLARINDAKİ SU KAÇAKLARININ SEBEPLERİ

 Yeraltı hidrant sistemleri yangınlara müdahalede son derece büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı bu sistemlerin her zaman tam kapasite çalışması gerekmektedir. Yangın hidrant hatlarında en büyük sorun su kaçağıdır. Bunun için sistemin düzenli bakımları yapılmalı ve yangın hidrant hatlarında su kaçağı var ise anında müdahale edilmeli. Hidrant sistemlerinin bir yangın anında düzenli çalışması için belli bir basınca sahip olması gerekmektedir. Fakat sistemde meydana gelen herhangi bir su kaçağı basıncı ciddi oranda olumsuz etkiler ve yangına müdahalede hidrant sistemi yetersiz kalır. Yangın hidrantlarında su kaçağının oluşmasının başlıca nedenleri; kalitesiz malzeme kullanımı, kötü işçilik, kullanılan ekipmanların kullanım ömrünün dolması ile dezenformasyona uğraması, hat gömleklemelerinin standart yapılmaması veya hiç yapılmamasına bağlı olarak ağır tonajlı araçların baskısına maruz kalarak sızıntı oluşması, alt yapı kazıları esnasında hidrant sistemine zarar verilmesi.

 

YANGIN HİDRANT HATLARINDA SU KAÇAĞI TESPİTİ

   Yeraltı hidrant sistemleri kapalı devre sistemler olduğundan ve normal şehir şebekelerinden farklı olduğundan dolayı oluşan yangın hidrant su kaçaklarının tespit edilmesi oldukça zor ve zahmetlidir. Bu tür su kaçaklarının tespiti için alanında uzman personel ve teknolojik ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Prestij Grup olarak bu konuda alanında Türkiye’nin en uzman ekibi ve teknolojik donanımlarına sahip olduğumuz için Yeraltı yangın Hidrant borularındaki su kaçaklarını derinlik fark etmeksizin noktasal tespitini yapabilmekteyiz. Türkiye’nin su kaçakları konusunda en eski donanımlı ve profesyonel firmasıyız.

Yangın hidrant hattı su kaçağını birçok teknolojik cihaz kullanarak kesin tespit ediyor ve bu konuda garanti veriyoruz. Ayrıca firmamız su sızıntısını tespit etmekle kalmıyor su kaçağının tamirinden sonra hidrant sistemini son teknoloji cihazlarla tekrar kontrol ediyoruz ve herhangi bir sorun olmadığını görmeden kesinlikle işimizi sonlandırmıyoruz. Türkiye’de birçok büyük firma ile çalışmaktayız sizde işi bilene yaptırmak ve stres yaşamamak istiyorsanız lütfen bizlere ulaşınız. İnternet sitemizin referanslar bölümünden veya sosyal medya hesaplarımızdan referanslarımıza ve yaptığımız işlere bakabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizdeki iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.