Dünyanın Suyunu Kurtarıyoruz
Ultrasonik Akış Ölçümü

Ultrasonik Akış Ölçümü

Akışkan olan maddelerin ölçümüne dair çeşitli yöntemlere ve de cihazlara başvurulur. Mühendisler tarafından gerçekleşen ölçümlerde ultrasonik cihazlara da sıklıkla yer verilir. Hatta pratik kullanımından kaynaklı olarak daha çok bu yönteme başvurulur.

Ultrasonik Akış Ölçümü Nasıl Yapılır?

Ultrasonik akış ölçümü boru içerisindeki ses dalgaları üzerinden gerçekleşir. Üstelik bu yöntem sayesinde boruların zarar görmemesine dikkat edilir. Teknik açıdan ölçümü merak edenlere:

  • Ultrasonik dalgaların frekansı değerlendirmeye alınır.
  • Akışkanlık üzerine yansımaların ortaya çıkması beklenir.

Sıvının hareketine bağlı olarak dalgalar meydana gelecektir. Gerek yavaş gerekse hızlı olması üzerine frekanslar farklılık gösterir. Her bir frekansın ise ölçüm cihazı üzerinden değerlendirilmesi esas alınır. Dalga verici eşliğinde akış ölçümü kesintisiz ve net sonuçlar ile gerçekleşir.

Ultrasonik Debi Ölçümü Avantajları

Diğer akış ölçümü yöntemleri yerine ultrasonik olanların daha fazla tercih edildiği açık durumda. Bunda yöntemin borulara herhangi bir zarar vermemesi bir hayli etkili. En hasarsız şekilde akış ölçümünün sonuçlanmasına özen gösterilir. Bunun için de sistemin etkili olduğu cihazlar temin edilir.

Ultrasonik akış ölçümü için sensörler devreye girer. Her bir sensörün boruların üzerine yerleştirilmesi esas alınır. Mühendisler statik noktalara sensörleri ekler ve ölçümün yapılmasını bekler. Madde hız ölçümünün frekansları üzerinden gerçekleşmesi esas alınır. Gelişen teknoloji eşliğinde hız ölçümü en etkili şekilde gerçekleşir. Öyle ki debimetreler eşliğinde akışın değerlendirilmesi ve sonuçların kaydedilmesi esas alınmaktadır.

Ultrasonik Akış Ölçüm Cihazları

Debimetreler üzerinden dalgaların hareketleri incelenir ve debi ölçümü yapılır.. Ultrasonik akış ölçümü sırasında kullanılan cihazların son teknoloji ve standartlara uyumlu olması üzerine en etkili sonuçlar alınır. Bunun için:

  • Boru içerisindeki akış ultrasonik dalgalar ile yansıtılır.
  • Hava kabarcıklarına göre anında dalgalar belirtilir.

Görüldüğü üzere hem dalgalar hem de frekans üzerinden akış ölçümü gerçekleşir. Özellikle de frekans kaymalarının hızlı bir şekilde tespit edilmesi sağlanır. Tespite karşı gerekli akış önlemleri alınır. Öyle ki akış ölçümleri ile olası farklar önceden belirlenir ve çözüm önerilerine geçilir.

Ultrasonik Debimetre Ayrıcalıkları Nelerdir?

Önceden de belirttiğimiz üzere ultrasonik akış ölçümü adına boruların zarar görmemesine dikkat edilir. Bunun için de debimetrelerin çalışma prensibi boru dışından olacak şekilde ele alınır.

Ölçüm sırasında sıvılara dair herhangi bir müdahale gerçekleşmez. Bu durum akışı daha hızlı bir şekilde değerlendirmenize olanak sağlar. Aynı zamanda yüksek sıcaklık içeren alanlarda da rahatlıkla ölçüme yer verilir. Bunların dışında:

  • Sensörlerden kaynaklı herhangi bir paslanma sorunu yaşanmaz.
  • Hat içinde oluşan sızıntıların ölçümü hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Sadece yüksek ısıdan değil basınçtan kaynaklı da etkilenmez. Yüksek basıncın bulunduğu her türlü sistem üzerinden akış ölçümü gerçekleşir. Bundan dolayı kullanım alanları bir hayli yaygındır. Gerek kullanımı gerekse etkili sonuçlarından kaynaklı sıklıkla tercih edilen akış ölçüm yöntemlerinden biridir.

Detaylı bilgi için sitemizdeki iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.