Dünyanın Suyunu Kurtarıyoruz
Su Kayıp Kaçakla Mücadelenin Önemi

İçme suyunun her damlası değerlidir görünmektedir ki geleceğimizin en büyük probleminin içme suyu kaynaklarının düzensiz ve verimli kullanılmamasından ötürü içme suyu kıtlığının olacağı dünyadaki birçok uzman tarafından açıklanmıştır. Maalesef eski teknik ömrünü tamamlamış altyapılardan ötürü şehirlerin su depolarından verilen suyun %30-50’ si daha evlerimize ulaşamadan yerin altındaki bu eski su şebekelerindeki çatlaklarda oluşan sızıntılardan dolayı kaybolmaktadır. Bu kayıplar sadece suyu vermekle mükellef olan idarelerin sorunu olmanın dışında tamamen hepimizin her bireyin, ülkemizin ve yaşadığımız dünyanın hayati önem taşıyan büyük bir sorunudur!

Bu şebekelerin birçoğu yeraltında gömülü olduğu için çoğu insan bu kayıpların oluştuğu anda yüzeye çıkacağını düşünmektedir fakat olay bu şekilde gerçekleşmemektedir! Su o kadar farklı bir elementtir ki taşıyıcı hatta oluşan çatlaklardan çıkmaya başladığı andan itibaren kendine uygun olan bir yere kaçmaya başlıyor. Buna birkaç örnek verecek olursak Telekom menhollerine, atık Su hatlarına, yağmur suyu hatlarına veya zemindeki çatlaklardan tamamen yeraltına kaçmaktadır bundan ötürü bu sızıntıların ve su kaçaklarını tam anlamıyla asfalt veya toprak yüzeyine çıkmadıkça nerdeyse bulmak imkânsızdır. Bu kayıpların noktasal veya bölgesel tespitini yapmak için bir takım tespit cihazları gerekmektedir.

 

Su sızıntıları ve kanunsuz kullanım nedeniyle kaybedilen su, su idarelerine gelir getirmediği için gelir getirmeyen su olarak adlandırılır. Genelleme yapacak olursak şebekedeki sistemden kaçan su kayıpları, hatalı ölçümler, sisteme verilen su ve tahakkuk edilen su hesaplarının yanlış yapılması gibi depo çıkışlarındaki debimetreler vasıtasıyla yanlış ölçümlerin yapılması veya hiçbir ölçümün yapılmaması gibi örneklerin tümü gelir getirmeyen su sınıfına girmektedir.

 

Dünyada günümüz teknolojisinde fiziki su kayıplarını tespit etmek için bir çok ekip/ekipman üretilmiştir. Türkiye de büyükşehir belediyelerin dışında maalesef çok az belediye veya su tedarikçisi bu ekipmanların bilincindedir ve kullanmaktadır. Zamanında müdahale edilmeyen küçük su kayıpları bile çok önemli kayıplara dönüşebilir. Çoğu zaman buradaki kayıpların dışında vatandaşlarımızın mal ve can güvenliğine kast edebilir örneğin çoğumuz haberlerde yolda aniden oluşan bir çukurun bir otobüsü yuttuğunu ve battığını gözlemlemişizdir bunun gibi dünyada sayısız örnek vardır bunların birçoğunun temelinde zamanında müdahale edilmeyen su kayıpları vardır.

Detaylı bilgi için sitemizdeki iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.