Dünyanın Suyunu Kurtarıyoruz
Sıvı Debi Ölçümü

Sıvı Debi Ölçümü

Boru içerisinde bulunan sıvının akışını ölçmek adına debi yöntemlerine başvurulur. Gerek boru hattından gerekse uygulama alanlarından kaynaklı farklı debi ölçümü yöntemleri ele alınır. Ancak aralarında başı çeken her daim ultrasonik ölçümler olmaktadır.

Sivı Debisi Ölçümü Nedir?

Sıvı debi ölçümü akışı değerlendirmek adına önemli bir yere sahiptir. Belirttiğimiz üzere boruda akan sıvıyı test etmek adına çeşitli debi ölçüm cihazlarına ve yöntemlerine başvurulur. Bu şekilde:

  • Plastik veya metal boru sistemlerinden ölçüme geçilir.
  • Çift katmanlı olan borulardan da sıvı ölçümüne yer verilir.

Ölçüm sırasında herhangi bir basınç sorunu yaşanmaz. Aynı şekilde borulardan kaynaklı sorunların da önüne geçilir. Öyle ki ultrasonik ölçümler boru üzerinden gerçekleşir. Bundan dolayı boruların hasar görmesi mümkün olmaz. Plastik veya çift katmanlı olan her türlü boru sisteminden hesaplamalara geçilir.

Sıvı Debi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Sıvı debi ölçümü sırasında birden fazla husus üzerinde durulur ve raporama sağlanır. Örneğin debiyi ölçeceğiniz alanın pompa ile motor durumu belirleyici olacaktır. Bunların yanı sıra gece – gündüz dengesinin de takibe alınması önem arz etmektedir.

Debi testleri sırasında basıncın etkisi bir hayli fazla. Tesisat içerisinde bulunan sıvıdan ziyade basınç üzerinden de testlere yer verilir. Akabinde fiili gücün ve sıcaklığın ölçümü yapılır. Su sıcaklığı ölçümlerin değişmesine etki eder. Bunun için basınçtan sıcaklığa kadar birden fazla test alanına yer verilir. Her birinin ölçülmesi ile raporlama gerçekleşebilir.

Sıvı Debi Ölçümü Neden Yapılır?

Sıvıların boru ve kanallardan taşınması sırasında basınç ortaya çıkar. Basınç ile oluşacak sorunların önüne geçmek adına sıvı debi ölçümü gerçekleşir ve iyileştirme çalışmalarına yer verilir. Bu şekilde:

  • İçme suyu veya atık su taşıyan boruların ölçümü yapılır.
  • Benzinden hidrokarbona kadar pek çok sıvı akışı ele alınır.

Her bir ölçüm verimliliğin maksimum seviyeye çıkması adına önemli bir yere sahiptir. Bunun gibi enerji tasarrufu sağlamak isteyenlerin de tercihi debi ölçümleri oluyor. Görüldüğü üzere verimlilik ile tasarruf açısından önemli bir yere sahiptir. Tüm bu avantajlarından düzenli olarak sıvı ölçümü yapanlar faydalanabilir.

Sıvı Debisi Kullanım Alanları

Merak edilen bir diğer husus sıvı debi ölçümü kullanım alanları oluyor. Ölçümlerden kaynaklı ortaya çıkan avantajları kullanım alanlarına göre değerlendirmekte özgürsünüz. Bunlara örnek vermek gerekişe ultra saflık içeren sıvılara dair ele alınmaktadır.

Hem ısıtma hem de soğutma sistemlerine dair sık sık ölçümlere geçilir. Sistemlerin daha etkili bir çalışma göstermesi adına sıvı ölçümleri önemli bir yere sahiptir. Bunun dışında kullanım ile atık suyu testlerine de yer verilir. Daha çok testlere dair ultrasonik yöntemler devreye girer. Bu yöntemde ses dalgalarından basınca kadar pek çok hususa değinilir. Üstelik her bir ölçüm sırasında boru üzerine yerleştirilen sensörler uyarı verir ve anlık olarak hesaplama gerçekleşir.

Detaylı bilgi için sitemizdeki iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.