Dünyanın Suyunu Kurtarıyoruz
Kablo Bulma-Kablo Güzergah ve Derinlik Tespiti

Kablo Bulma-Kablo Boru Güzergah ve Derinlik Tespiti

Günümüzde elektrik, telekomünikasyon gibi ihtiyaçların büyük bir bölümü yeraltı hatları ile son kullanıcıya ulaştırılmaktadır. Yeraltı hatlarının güzergâhlarının belirsizliği, sadece çeşitli kazılarda değil, aynı zamanda kanalizasyon boruları, su boruları ve kabloların döşenmesinde, yeraltı hatlarına zarar verme riskini de taşır ve bu da tehlikeli kazalara neden olabilir. Kaza riskini en aza indirmek için, yeraltında bulunan kablo ve boruların tespit edilmesi gereklidir.

kablo-boru-tespit-boru-bulma

Bazen yapılacak çalışmalardan önce kablo ve boru güzergâhlarının hazırda bulunan haritalarını kullanabilirsiniz. Ancak, kablo ve borulara ait konum güzergâhını belirtir haritalar yoksa yeraltındaki kablo ve boruların konum, güzergâhlarının ve derinliklerininbulunması gerekir.

Kablo Boru Bulma Tespit Yöntemleri

 Temel olarak, iki ana kablo boru bulma tespit yöntemi vardır:

1-Yeraltı Radarı Gpr İle Tespit

Yeraltı radar (GPR) sistemleri kablo boru tespit dedektörlerine göre daha farklı çalışma prensibine sahiptir. Kablo boru tespit dedektörleri elektro manyetik alan mantığı ile çalışırken yeraltı radarları ultrasonik sinyaller ile çalışmakta olup yoruma dayalı bir sistemdir. Özetlemek gerekirse kablo boru tespit dedektörleri olmayan bir şeye çok nadir tepki vermekte olup daha net sonuçlar ve datalar elde edilmektedir. Yeraltı radarlarında ise durum daha farklıdır mesela yeraltı kablo, boru veya oda tespitleri yaparken alınan görüntüler yoruma dayalıdır. Yeraltı radarını kullanan operatörlerin cihazın verdiği dataları yorumlayabilmesi gereklidir buda ancak bu tip cihazları sahada uzun zaman kullanmış kişiler tarafından yapılabilmektedir. Firmamız Türkiye genelinde birçok altyapı tespit, içme suyu şebekesi tespitleri, yeraltında kaybolmuş telekom ve içme suyu şebekelerindeki ölçüm, vantuz ve bkv oda tespitleri gibi birçok hizmeti uzun yıllardır sunmakta olup alanında tamamen uzmanlaşmış teknik personellere sahiptir.

yeralti-radari-boru-kablo-tespit-gpr

 2-Kablo Boru Dedektörleri İle Tespit

Kablo boru tespitçileri yeraltı radarlarına göre daha az maliyetlidir. Kablo boru tespit dedektörlerinin çalışma mantıkları radarlara göre daha farklıdır. Daha çok yeraltında bulunan metal hatların tespitinde kullanılmaktadır. Birkaç örnek vermek gerekirse telekomünikasyon haberleşme hatları, enerji hatları (enerji olan olmayan) fark etmeksizin içme veya doğalgaz çelik, galvaniz veya döküm gibi metal olan tüm hatlarda oldukça başarılıdırlar. Son dönemlerde bu detektörlere akıl top bulma kablo arıza bulma gibi birçok özellikte eklenmiştir. Firmamız kablo boru konum, güzergah ve derinlik tespit hizmetleri ve tespiti yapılan hatların haritalandırılmasıve etiketlendirilmesi hizmetlerinin tamamını yapmakta olup Türkiye geneline bu hizmetlerin servisini sunmaktadır.

Yeraltı Radarı Bileşenleri

Yeraltı radarı ihtiyaç olan tespit derinliklerine göre seçilen belli Mhz’lerdeki sinyal üreten ve aynı zamanda sinyal alabilen anten ve sinyal geri dönüşlerinin iletildiği bir ekran ve bu sistemi besleyen bir bataryadan oluşmaktadır. Yeraltı radarlarının birçok kullanım alanı ve ihtiyaca göre tasarlanmış tipi bulunmaktadır.

Kablo Beru Tespit Dedektörü Bileşenleri

Bir kablo boru bulucu tespit çisi genellikle iki modülden oluşur:

 - Verici

- Alıcı

Verici: Temel olarak izlenecek yeraltı kablosuna sinyal akımı sağlayan bir cihazdır. Sinyal genellikle verici tarafından belirli bir frekansa ayarlanabilir. Bu sinyal, daha sonra bir alıcı tarafından tespit edilebilen, kablo çevresinde aynı frekansta bir elektromanyetik alan oluşturur.

Sinyal kabloya doğrudan bağlantı yöntemi veya indüksiyon yöntemi ile iletilebilir . Doğrudan bağlantı yöntemi, kabloya bir sinyal uygulamanın en etkili yoludur ve mümkün olan yerlerde kullanılmalıdır. Bu yöntemde, verici bir ucundan doğrudan kabloya bağlanırken, diğer uç devreyi tamamlamak için topraklanır. İndüksiyon yönteminde, kabloya herhangi bir fiziksel bağlantıya gerek yoktur. Zeminden elektromanyetik olarak indükleyerek sinyal iletir.

 Alıcı: Kablonun etrafından iletilen sinyal tarafından oluşturulan elektromanyetik alanı tespit eder. Elektromanyetik alan, kablonun üstündeki zeminden yukarıda tespit edilebilir. Ayrıca, enerji içeren kabloların elektromanyetik alanını tespit etmek için de alıcı kullanılır (pasif yerleştirmede olduğu gibi).

Sinyal frekansına bağlı olarak temel iki tip kablo bulucu vardır 

- tek frekanslı konum belirleyici

- çok frekanslı konum belirleyici

Tek frekanslı konum belirleyiciler; adından da anlaşılacağı gibi, yalnızca bir yüksek frekansta sinyal üretebilir. Bu Kablo bulucular, toprak altında çok sayıda kablo veya yardımcı programın bulunduğu ve birbirinden farklı olduğu, toplanmamış alanlarda iyi etkilidir. 

Çok frekanslı konum belirleyici; bir hattı malzemesine göre ayırt etmek için yardımcı olur. Daha yüksek frekanslar daha fazla sinyal almayı sağlar, daha düşük frekanslar ise belirli bir güzergahı takip etmeyi kolaylaştırır.

Kablo Bulucu Nasıl Çalışır?

Aktif Konum: Bu kablo boru bulma tespit yöntemi, bir verici kullanarak belirli bir frekans sinyali verilerek ve bunu bir alıcıyla izleyerek kablo boru bulma tespit etme yöntemidir.

Pasif Konum: Bu kablo boru bulma tespit yöntemi, bir dedektör veya alıcı yardımıyla elektromanyetik alanı tespit ederek kablo boru bulma yöntemidir. Bu kablo boru bulma yöntemi kablonun tipini ayırt etmemize izin vermese de, kablo bulma için gereklidir. Bazı yeraltı kablolarına enerji verilmiş olabilir ve bu nedenle elektromanyetik alanları taranarak konumlandırılabilir. 

 

 KABLO BORU KONUM GÜZERGAH VE DERİNLİK BULMA TESPİT VE HARİTALAMA HİZMETLERİ

Kazı öncesinde yapacağınız tespitler sayesinde meydana gelebilecek kazaları hem de ekstra maliyetleri önlemiş olursunuz.  Prestij Grup olarak ileri kazısız teknoloji ekipmanlarımız ile projelerinizde sizlere bu hizmetleri vererek insan hayatını riske atmadan kazı öncesinde telekomünikasyon, elektrik, fiber optik ve tüm altyapı hatlarını tespit ederek yapılacak kazının daha güvenli ve az maliyetli olmasını sağlayarak sizleri ekstra işlerden, maliyetlerden ve zaman kaybından kurtarıyoruz.

kablo-boru-bulma-tespit-haritalama-dedektoru

Ayrıca firmamızdan kablo bulma, kablo boru dedektörü ve GPR Yeraltı Radarı cihazlarını kiralayabilirsiniz. Türkiye’nin geneline kablo bulma kazı öncesi altyapı tespiti, su kaçak tespiti hizmetlerini ve cihaz kiralama hizmetini vermekteyiz.

 Detaylı bilgi için sitemizdeki iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.