Dünyanın Suyunu Kurtarıyoruz
Yeraltı Radarı (GPR)

Yeraltı Radarı (GPR)

Yeraltı radarı ya da genel kullanılan adıyla GPR (Ground Penetrating Radar) yeraltında ki yakın yüzeylerin araştırılmasında kullanılan Jeofizik tabanlı ölçüm ve tespit cihazıdır.

Yeraltı radarı yüzeyden yeraltına gönderilen çok yüksek frekanslı Elektro Manyetik dalgaların ( Radyo Dalgaların) yeraltında ki arayüzeyler veya farklı dielektrik katsayılarına sahip katmanlardan (toprak, dolgu, kablo/boru hatları gibi) geri yansıyarak oluşturduğu ekoların yeraltı radarı üzerinde görüntülenmesi ilkesine göre çalışmaktadır.

Günümüzde yeraltı radarı (GPR) kullanım yerleri aşağıda olduğu gibidir.

  • Gömülü olarak bulunan altyapı hatlarının belirlenmesi; Kanalizasyon, yağmursuyu, içme suyu, doğalgaz, elektrik, fiber optik, telekomünikasyon hatları, yeraltı tankları, menhol kapakları, vana ve buşakleler, yeraltı ölçüm odaları
  • Yer araştırmaları; Otoyol veya yollar, barajlar, su kanalları, yerleşim yeri alanları, kazı öncesi yeralltı tespiti
  • Tünel Araştırmaları; Karayolu, Demiryolu, su tünelleri, tünel veya tüp geçitler, yeraltı boşlukları
  • Yapı (İnşaat) Araştırmaları; Duvar, Tavan, Taban, Yenileme (Restorasyon) çalışmaları, kazı öncesi altyapı tespitleri
  • Arkeoloji ve Arkeojeofizik Araştırmaları, Antik Şehir, Mezar, Tapınak, Tarihi Yapı, Temel, Dehliz
  • Adli ve Adli Tıp Araştırmaları; Yeraltı ve Cezaevi Tünelleri, toplu mezar, ceset, silah ve mühimmat, askeri malzeme,
  • Maden Araştırmaları; Yüzeye yakın maden araştırmaları, galerili maden ocaklarında rezerv geliştirme, deprem veya maden göçüklerinde ilk yardım amaçlı araştırmalar yapılabilmektedir.

 

Yeraltı Radarı (GPR), Alıcı ve Verici Antenler, Kayıt-Kontrol Ünitesi ve Bilgisayardan oluşmaktadır. Ölçümlerde kullanılan frekans değerleri 25-3000 MHz aralığında olmaktadır. Alıcı-Verici antenler sayesinde, tanımlı frekansla gönderilen radyo dalgalarının yeraltında ki hedef objeden yansıyarak geri cihaza gelmesi ve bu geçen süreden yola çıkarak yapılan veri işlemleri ve hesaplamalardan aranan objenin bulunduğu konum ve derinlik bilgileri elde edilebilmektedir.

       Yeraltı Radarının (GPR) kullanımı sayesinde hızlı ve güvenilir araştırma veya kazılar yapmak mümkündür. Özellikle gömülü altyapıların tespitinde yeraltı radarı kullanımı sayesinde boşa yapılan kazılar azalmakta, bu sayede zaman ve enerji kaynaklarını daha doğru bir şekilde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Herhangi bir nedenle yapılacak kazı çalışmalarında, gömülü olarak bulunan diğer altyapılara zarar vermemek için Yeraltı Radarı kullanımı büyük önem arz etmektedir. Bu sayede planlanan kazı çalışmalarında ekstra zaman ve bedel ödemeden, ayrıca gömülü altyapılara zarar verilmediği için şehir şebekelerinde kesintisiz hizmete devam edilmesi sağlanmış olacaktır.

       Gereksiz kazılardan kurtulmak, yapılacak çalışmalarda daha verimli planlamalar yapmak, insan ve enerji kaynaklarını daha verimli kullanmak, çok daha hızlı sonuçlar alabilmek ve tüm bunları daha düşük maliyetlerle yapabilmek için Yeraltı radarı kullanmanız veya bu hizmeti satın almanız çalışmalarınızı daha güvenli bir hale getirecektir.