Dünyanın Suyunu Kurtarıyoruz
Dedektör Çeşitleri

 Dedektör Çeşitleri

 Dedektörlerin tarihi 19.yy’lara dayanmaktadır. 19.yy da bazı bilim adamı ve mühendisler kayalardaki cevherlerin tespiti için elektrik teorisinden faydalanarak bir cihaz geliştirdiler. Bu cihaz ilk dedektör olarak bilinmektedir. Geliştirilen ilk dedektör çeşitleri çok gelişmiş olmasa da kendi zamanına göre çok önemli bir buluştu. Özellikle maden araştırmaları için bir dönüm noktası oluşturmaktaydı. Zamanla teknoloji ve bilim sanayisinin gelişmesiyle dedektörler de gelişerek daha kullanışlı ve pratik hale gelmeye başladılar. İlk dedektör çeşitleri bir birine çok benzerdi ve sadece belirli genel materyalleri tespit etmede kullanılabiliyordu. Dedektör sayesinde tespit kolaylaşsa da tespit edilen materyalin cinsi ve yapısını ayırt etmek ilk dedektör çeşitleriyle neredeyse imkansızdı. Bu durum beraberinde daha farklı dedektör çeşitlerinin geliştirilmesi ve araştırılmasını ortaya çıkardı. Farklı dedektör çeşitlerine artan rağbet ve teknolojinin de gelişmesiyle tespit edilen materyalin cinsini ve yapısını ayırt edebilen dedektör çeşitleri geliştirilmeye başlandı.

 Artan dedektör çeşitleri sayesinde maden araştırmaları, savunma sanayi, bilim, endüstri gibi birçok alanda istenilen materyalin tespit edilmesi kolaylaşmış oldu. Örneğin endüstri de yeraltında bulunan bir kablonun bulunması önceleri çok zahmetli ve maliyetliydi. Dedektör çeşitleri sayesinde günümüzde bu işlemi yapmak çok daha kolay ve az maliyetlidir.

 Dedektör çeşitleri tespit edilmek istenen materyale göre farklılık göstermektedir. Dedektör çeşitlerine örnek vermek gerekirse bunlar;

-         Metal dedektörü

-         Kablo/Boru dedektörü

-         Su kaçağı bulma dedektörü

-         Yeraltı dedektörü(GPR)

-         Gaz dedektörü

-         Güvenlik dedektörü

-         Hobi Dedektörü


Metal Dedektörü

 Dedektör çeşitleri arasında ilk keşfedilen metal detektörüdür. Yer altında bulunan bir metalin yerini tespit etmek için kullanılır. Kanalizasyon, yağmursuyu, Telekom rögar kapaklarını ve içme suyu hattı vanalarını tespit etmek için metal dedektörü kullanılır.

Kablo/Boru Dedektörü

Yeraltında bulunan telekomünikasyon hatları, elektrik hatları ve metal olan içme suyu, doğalgaz, kanalizasyon hatlarının tespiti ve güzergahının belirlenmesinde kullanılır. Kablo/Boru dedektör çeşitleri sahip olduğu özelliklere göre bir kablo üzerindeki arıza yerinin noktasal tespitinde kullanılır.

Su Kaçağı Bulma Dedektörü

 Su yaşamımızın en önemli kaynağıdır. Bundan dolayı sahip olduğumuz su kaynaklarını en iyi şekilde korumalıyız. İçme suyu hatlarında meydana gelen su kaçakları su kaynaklarının israf olmasındaki en büyük etkendir. Su israfını önlemek için en önemli çözüm içme suyu hatlarındaki su kaçaklarını tespit etmeli ve müdahale ederek su israfını önlemeliyiz. Oluşan su kaçaklarını tespit etmek için dedektör çeşitlerinden su kaçağı bulma dedektörü kullanılır. Su kaçağı bulma oluşan su sızıntısını noktasal tespit ederek gereksiz kazı maliyetlerinin ve zaman kaybının da önüne geçer.

Yeraltı Dedektörü(GPR)

 Yeraltında bulunan metal, plastik veya beton içme suyu, kanalizasyon, yağmursuyu, doğalgaz, telekomünikasyon hatlarının tespiti ve güzergah belirlemesinde kullanılır. Yeraltına radyo sinyalleri yayarak yeraltında bulunan bir materyale çarpıp geri dönen sinyalleri algılar ve monitör veya bilgisayar aracılığıyla görüntüler.

Gaz Dedektörü

 Gaz dedektörü bir bölgedeki gazların varlığını tespit eden bir cihazdır.  Gaz dedektörleri önemlidir, çünkü insanlar veya hayvanlar gibi organik yaşama zararlı olabilecek birçok gaz vardır. Gaz dedektörü gaz kaçağını tespit etmek için kullanılır.  Gaz dedektörleri yanıcı ve toksik gazları ve oksijen tükenmesini tespit etmek için kullanılabilir. Gaz dedektörü endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.

Güvenlik Dedektörü

Güvenlik dedektörleri, metal eşyaları tespit etmenizi ve bu metal eşyaları etkisiz hale getirerek güvenilir alanlar elde etmenizi sağlayan dedektörlerdir. Güvenlik dedektörleri ile silah, bıçak, tabanca gibi kesici ve delici tüm tehlikeli nesneleri anında tespit ederek güvenilir alanlar elde edebilirsiniz. Güvenlik dedektörlerinde güvenliği sağlamak için kullanılmakta olan üç farklı cihaz türü vardır. Bunlar el tipi güvenlik dedektörleri, kapı tipi üst arama güvenlik dedektörleri ve x ray bagaj arama ve tarama güvenlik dedektörleri.

Hobi Dedektörü

 Hobi detektörü, ortalama bir arazide çeşitli hedeflere eşit bir seviyede hassasiyet sunmak üzere tasarlanmıştır. Öte yandan, hobi dedektörleri taranan yüzeyde bulunan yabancı maddelere karşı aranan materyalin ayrımcılığını sağlamak için optimize edilmiştir.

Detaylı bilgi için sitemizdeki iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.